Home      Το σύνολο      PROJECTS      Συναυλίες      Ρεπερτόριο      Δημοσιεύματα      Media      Υλικό δημοσιότητας      Επικοινωνία
 
 


      / PASSAGES / ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

 

    Το Ergon Ensemble στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να προωθήσει την ελληνική μουσική δημιουργία, αναλαμβάνει πρωτοβουλία να δημιουργήσει μια πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ εκτελεστών παραδοσιακών οργάνων και συνθετών, ώστε η παραδοσιακή μουσική να γίνει πηγή έμπνευσης για την δημιουργία νέων έργων σύγχρονης μουσικής.

 

To Project θα πραγματοποιηθεί σε τρία στάδια:

ΜΕΡΟΣ Α΄

Η πρώτη φάση του project περιλαμβάνει παρουσιάσεις των οργάνων από εννέα καταξιωμένους δεξιοτέχνες μουσικούς,  προς συνθέτες ή ενδιαφερομένους. Οι παρουσιάσεις θα γίνουν στο Ωδείο Αθηνών στις 14 & 21 Μαΐου 2017. Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΜΑΙΟΥ 2017

Session  1
11.00 Γιώργος Παππάς
12.00 Στρατής Ψαραδέλλης
13.00 Μάρθα Μαυροειδή

Session 2
17.00 Πέτρος  Κούρτης
18.30 Χάρης  Λαμπράκης
19.30 Σωκράτης  Σινόπουλος

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΜΑΙΟΥ 2017


Session  3
17.00 Αγγελίνα Τκάτσεβα
18.30 Βαχάν Γκαλστιάν
19.30 Λευτέρης Φραγκιουδάκης

   

ΜΕΡΟΣ Β΄
Οι Ενδιαφερόμενοι συνθέτες, σε συνεργασία με το
Ergon και τους εκτελεστές, γράφουν έργα που να συνδυάζουν τα παραδοσιακά όργανα με τη σύγχρονη μουσική σε επίπεδο μουσικής δωματίου.
ΜΕΡΟΣ Γ΄
Μετά από συνεννόηση του
Ergon με τους εκτελεστές, θα επιλεγούν τα έργα που θα παρουσιαστούν σε συναυλία την Άνοιξη του 2018.
Συγχρόνως,  το
ensemble θα δημιουργήσει 2 προγράμματα που προταθούν σε  ξένα μουσικά φεστιβάλ.

 

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
Τις παρουσιάσεις μπορούν να παρακολουθήσ
oυν όλοι. Η είσοδος είναι ελεύθερη και δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση. Το PASSAGES είναι εξ ολοκλήρου παραγωγή του Ergon Ensemble.

Ο Καλλιτεχνικός Σύμβουλος της παραγωγής, Γιώργος Χατζημιχελάκης, θα παρευρίσκεται στις παρουσιάσεις και θα βοηθά με τις παρεμβάσεις του να διευκρινίζονται όροι και έννοιες της παραδοσιακής μουσικής που δεν είναι ευρέως γνωστοί σε όλους. Θα αναλύονται επιτόπου θέματα όπως: σημειογραφία, ακρίβεια της μουσικής καταγραφής, αυτοσχεδιαστικές δεξιότητες, κλίμακες/ μακάμ, κουρδίσματα, προβλήματα συνύπαρξης παραδοσιακών και δυτικών οργάνων, κλπ. Θα προσπαθήσει να αποκωδικοποιήσει όρους και έννοιες της, ώστε να γίνουν κατανοητά από όλους. Προς αυτό το σκοπό, σχεδιάζουμε ένα μεγάλο σεμινάριο θεωρίας και τεκμηρίωσης στα μέσα Ιουνίου. Το σεμινάριο θα συνοδεύεται από έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό χρήσιμο στους συνθέτες. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ - ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΡΓΩΝ

Ενορχήστρωση: Η ενορχήστρωση των έργων πρέπει να περιλαμβάνει ένα παραδοσιακό όργανο, ως σολίστ, και 3-8 όργανα από το Ergon Ensemble. Διαθέσιμα όργανα: 1.1.1.1-1.1.1.0-pno, hrp, perc(2), strings(1.1.1.1.1)
Το έργο μπορεί να προβλέπει την εκτέλεση με μαέστρο ή χωρίς.

Αποκλείονται: σόλο, ντουέτο με πιάνο ή σολίστ με ηλεκτρονικά
Μας ενδιαφέρουν τα έργα που αναδεικνύουν ισότιμα τον σολίστ και το
ensemble.

Διάρκεια: 8-15 λεπτά

Deadline: 31 Δεκεμβρίου 2017

Το Ergon θα φροντίσει να εξασφαλίσει ένα χρηματικό ποσό, εν είδει ενοικίου μουσικού υλικού, για τα έργα που θα επιλεγούν για εκτέλεση.

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΣΟΛΙΣΤ
Βασική προδιαγραφή της προσπάθειας μας  είναι να υπάρχει στενή συνεργασία συνθετών και σολίστ.
To Ergon προσπαθεί να φέρει τους  ανθρώπους  κοντά και, σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας, να δημιουργηθεί ρεπερτόριο με έργα ενδιαφέροντα και αποτελεσματικά.

 

 

Σκοπός του προγράμματος:

     I.            Να φέρουμε σε επαφή την μουσική μας παράδοση με τους συνθέτες ώστε να γίνει πηγή έμπνευσης για την σύγχρονη μουσική δημιουργία.

    II.            Να φέρουμε σε επαφή τους σύγχρονους δημιουργούς με τα παραδοσιακά όργανα και τους δεξιοτέχνες τους.

    III.            Να βρεθούν τρόποι ώστε τα παραδοσιακά όργανα, μέσα από τις ηχοχρωματικές και εκτελεστικές τους ιδιαιτερότητες του, να συνυπάρξουν δημιουργικά με τα όργανα ενός συνόλου σύγχρονης μουσικής.

     IV.            Να γραφτούν έργα που θα αναδεικνύουν τα παραδοσιακά όργανα και τη δεινότητα των εκτελεστών. Οι εκτελεστές είναι ιδιαίτερα σημαντικοί σε αυτό το project καθώς είναι οι κύριοι φορείς της μουσικής και όχι τα όργανα τα ίδια.

      V.            Να δημιουργηθεί νέο ρεπερτόριο για την σύγχρονη ελληνική μουσική, προς μια κατεύθυνση που μέχρι τώρα δεν έχει ευρύτερα διερευνηθεί.

    VI.            Το Ergon θέλει να δημιουργήσει 1-2 προγράμματα να τα προτείνει σε ξένα φεστιβάλ.

Προδιαγραφές:

       I.            Το μουσικό ιδίωμα των έργων, που θα γραφτούν, πρέπει να είναι συναφές με τα σημερινά ρεύματα της σύγχρονης μουσικής. Θέλουμε να αποφύγουμε μουσικές easy listening, ambient, lounge ή mainstream εκδοχές.

      II.            Να αποφύγουμε χρήση γνωστών παραδοσιακών μελωδιών εν είδη παραλλαγών ή διασκευών. Θέλουμε τα έργα να συνδιαλέγονται με την καρδιά του μουσικού περιεχομένου της παραδοσιακής μουσικής.

    III.            Βασική προδιαγραφή είναι η διατήρηση του ηχοχρωματικού και εκτελεστικού χαρακτήρα των οργάνων. Θέλουμε να  αποφύγουμε έργα που, μέσα από δυσπροσάρμοστες τεχνικές και υπερβολές, στρεβλώνουν την πρακτική και την φυσιολογία κάθε οργάνου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Διεύθυνση
Project: Αλέξανδρος Μούζας
Καλλιτεχνικός Σύμβουλος: Γιώργος Χατζημιχελάκης
Καλλιτεχνική Επιτροπή: Κώστας Παναγιωτίδης, Δημήτρης Τραυλός, Κώστας Τζέκος, Μπάμπης Ταλιαδούρος

Επικοινωνία:
info@ergon-ensemble.gr
                 
www.ergon-ensemble.gr

 

  Το project γίνεται με την υποστήριξη του

 


 


Choose language
 
© 2008 site.gr